Kebnekaisefjeldene på tværs - Svensk Lapland 2024 
                                                             10.-23. august 2024 


Max. 8 deltagere
Turen går til Kebnekaisefjeldene i Svensk Lapland nord for polarcirkelen. Her findes et af Skandinaviens flotteste fjeldområder med stærkt kuperede og dog afrundede fjelde, som gør dem forholdsvis venlige at færdes i. Vi får også udsigt til en del sne og flotte gletchere på turen, lige som der også vil være nogle mere udfladede etaper med vide udsyn. I dalene er der forholdsvis frodigt – plantevæksten er faktisk rigere end i mange norske fjeldområder, der ligger en del sydligere!


Mange vælger den traditionelle rute mellem Nikkaluokta og Abisko. Jeg har på denne tur valgt noget andet, for området byder på rigtig meget andet spændende. Det medfører, at vi vil komme på nogle lidet besøgte strækninger. De første 3-4 dage vil vi komme uden for afmærkede ruter. Kort sagt går ruten fra Årosjåkk (10 km øst for Nikkaluokta) til Katterjåkk Station, som ligger ved Riksgrænsen, på jernbanen mellem Kiruna og Narvik med diverse udsving på turen.


Jeg har vandret i området en del gange, og jeg har gået væsentlige dele af ruten; men der er også dele af ruten, hvor jeg ikke tidligere har været.


APPETITVÆKKER:

Her har jeg stykket et album sammen med billeder, der stort set er fra den aktuelle rute. Link til album om Kebnekaisefjeldene på tværs 2024. Billederne er sammensat fra flere ture i området. Og enkelte er lånt.
Læs desuden gerne beretninger fra flere laplandsture på min hjemmeside under Ture i Norden.



RUTESKITSE kan åbnes her.

REJSEN UD OG HJEM:
Mit forslag er, at vi tager tog op gennem hele Sverige. Man kan tage tog fra København eller Göteborg, alt efter hvor i Danmark, man rejser fra. Vi ender togrejsen i Kiruna, hvorfra vi kører bus mod Nikkaluokta. Vi står af bussen i Årosjåkk, 16 km før Nikkaluokta. Denne rejse tager alt i alt lidt mere end et døgn. På stykket nord for Stockholm har vi normalt liggepladser i toget. Der er også restaurantvogn. Lørdag-søndag går stort set med udrejsen. Hjemrejsen vil ske hen over torsdag-fredag d. 22.-23. august. På togrejsen når vi at få sjælen med på fjeldet. Og det er desuden et miljøvenligt valg, idet svenske toge kører på elektricitet!
(Der er også mulighed for flyrejse til Kiruna)


TUREN DAG FOR DAG:


Lørdag-søndag d. 10.-11. august:

Togrejse København-Kiruna efterfulgt af busrejse fra Kiruna til Årossjåkk. Lidt mere end 1 døgn undervejs.
Fra Årosjåkk vandrer vi lidt ud på ruten og slår lejr et sted på Leavasleden. Ca. 3-4 km.


Mandag d. 12. august:

Vi fortsætter ad Leavasleden og fortsætter ind i dalen Leavasvagge, hvor der ikke er sti. Der er dog forholdsvis let vandret her. Lejrslagning et sted i Leavasvagge. Ca. 20 km.


Tirsdag d. 13. august:

Vi fortsætter nogle km ind i Leavasvagge og drejer derpå op gennem kløften, Njalzogurro, der i regelen er fyldt med sne. Ovenfor slår vi lejr på et plateau med store udsigter mod bl.a. Kebnekaisemassivet. Der er også godt græs her – et år blev vi omringet af flere hundrede rener, mens vi lå i lejr her. Ca. 12 km.


Onsdag d. 14.august:

Vi følger 1200 m-kurven dagen igennem i et terræn med imponerende udsigter, men også i udpræget blokmark, som kan udfordre. Vi fortsætter til søen Vassaloamijavvri, hvor vi slår lejr. Det vil ikke være muligt at slå lejr før søen! Ca. 15 km


Torsdag d. 15. august:

Vi krydser dalen Vistasvagge og hytten Vistasstugan i knap 600 m’s højde. Begrænset provianteringsmulighed her. Vi fortsætter på den anden side op i dalen Stuor Reidavagge, hvor vi langsomt stiger nogle hundrede meter igen. Vi slår lejr i nærheden af Nallostugan, ca. 950 m.o.h.. Stedet ligger dybt i en dal, omgivet af spektakulære fjeldtoppe. Ca. 13 km.


Fredag d. 16. august:

Vi fortsætter i nordvestlig retning og stiger endnu nogle hundrede m op gennem et pas, hvorefter vi kommer ud i dalen Alesvaggi på den anden side og rammer Kungsleden. Vi følger Kungsleden mod nord og slår lejr ved en elv efter i alt ca. 15 km.


Lørdag d. 17. august:

Vi følger Kungsleden til Alesjaurestugorna, ca. 8 km fremme, hvor vi gør et ophold på et sted med god provianteringsmulighed. Vi gør indkøb og nyder lidt luksus, inden vi fortsætter. Vi fortsætter en km eller to og slår lejr på den anden side af elven og søen på et sted med udsigt til samevisten på den anden side. Ca. 10 km.


Søndag d. 18. august:

Vi følger ruten mod Unna Allakas over et par mindre højderygge. Efter Unna Allakas følger vi ruten mod Katterjåkk, tæt langs den norske grænse. Vi slår lejr i nærheden af søen Skangalajavvri. Ca. 18 km.


Mandag d. 19. august: Vi fortsætter nordpå ad stenet rute med flere svære vad. Vi slår lejr lidt efter Stuor Kärpel efter ca. 15 km, hvis muligt. Der er ret stenet terræn der omkring.


Tirsdag d. 20. august:

Vi går de sidste 13 km til Katterjåkk langs grænsen og tager evt. en ekstra overnatning ved søen Katterjaure, hvis vi stadig har en bufferdag i overskud!


Onsdag d .21. august: Hvis bufferdagen er i overskud, kan vi tage en dagsudflugt ind i dalen langs elven Vassejokka – eller bare slappe af. Vi slutter med at gå til Katterjåkk station og tager toget til Abisko Turiststation. Togturen tager ca. ½ time. Vi indlogerer os på turiststationen til bad og middag. Man kan booke rum eller vælge teltplads i tilknytning til turiststationen.


Torsdag-fredag d. 22.-23. august: Togrejse fra Abisko Turiststation til København eller Göteborg. Liggepladser på stykket gennem Nordland.


OBS: Det er lidt usikkert, om vi præcist kommer til at slå lejr på de angivne steder, da meget kan influere herpå. Men det er godt at have en vejledende plan at gå efter!


PROVIANTERING:

Der er som nævnt god provianteringsmulighed på Alesjaurstugorna. Mere begrænset proviantsalg på Vistasstugen og Unna Allakas. Så man skal i hovedsagen bære proviant til hele vandreturen.


ØKONOMI:

Togrejse København-Kiruna med liggeplads i Nordland: Ca. 1500 SEK. Togrejse Abisko Turiststation-København (eller Abisko-Göteborg) med liggeplads: Ca. 1500 SEK (variable priser). Busrejse Kiruna-Årosjåkk, anslået ca. 100 SEK. Togrejse Katterjåkk-Abisko: 63 SEK. Overnatning og middag på Abisko Turiststation: 700 SEK, hvis vi vælger at booke rum.
I alt svenske kroner: 3863, afrundet 4000. I ALT OMREGNET TIL DANSKE KR: 2700.
Dertil skal du lægge indenlands rejse i Danmark samt færge Frederikshavn-Göteborg, anslået 286 kr t/r, hvis du rejser den vej samt den mad, du provianterer med – både på rejsen og på vandreturen. Det anbefales at have rigelige svenske kontanter på lommen, da kortbetaling ikke virker på fjeldet. Både for proviantkøb, men også for at have reserve til evt. nødovernatning i hytte i tilfælde af voldsomt vejr.


MEDBRING telt, sovepose, kogegrej, proviant og i øvrigt alt til en telttur et par uger i fjeldet.


HVAD KRÆVER TUREN: Du skal være i god form og have prøvet længere vandreture med telt før, hvor du har båret proviant og alt nødvendigt fra sted til sted. Erfaring fra fjeldterræn vil være en klar fordel, men er ikke en absolut betingelse.


INFOMØDE: Jeg tænker, at vi holder et infomøde på et tidspunkt. Vi kunne vandre en tur i skovene her ved Silkeborg og få afklaret diverse spørgsmål om turen. Det kunne måske også være et andet sted i landet.

Jeg anbefaler desuden hyppige træningsture.


INTERNET OG MOBILDÆKNING findes ikke på fjeldet på noget sted på vores vandretur. Jeg medbringer en inreach, der muliggør kommunikation på email via satellitdækning.


KORT: Man kan købe et fysisk vandrekort str. 1:100.000, som dækker området på www. Scanmaps.dk. Vælg kortet Fjällkartan BD6 (Nordisk Korthandel -scanmaps.dk). Jeg anbefaler alle, der deltager på denne tur, at de medbringer et kort. (Man ved aldrig, hvad der sker. Vi kan komme bort fra hinanden!)


Turleder: Jens Brun



Skriv email for tilmelding til nyhedsbrev.     (Medlemmer af FB-gruppen kan tilmelde sig online under begivenheden)



Tilbage til overblikket i Turkalenderen.



Til Tursækkens forside